© Rootsville.eu

LUNA (B)
Jazz-Soul-Pop-Blues
Stamineeke Webbekom (22-07-2024)

reporter & photo credits: Feddie

info band: LUNA
info club: Stamineeke Webbekom


© Rootsville 2024


Op maandagavond een cool down houden na een hels weekend daarvoor moest ik naar Webbekom bij Diest. Op de affiche staat 'LUNA' en dat zijn met Nathalie en Luc twee ras muzikanten waarvoor ik altijd wel tijd wil maken. Hun repertoire bestaat enkel uit '5' sterren covers waardoor we klaar zijn voor een 'Enchanted Evening'. Je kan bij hen ook kiezen voor een meer swingende set maar de buren gewillig wordt het nu de meer intiemere.

Dit duo bestaat uit Nathalie Van den Meutter als singing nightingale en Luc Canters een maestro op de gitaar. Ze brengen als altijd uitmuntende covers uit het jazz, soul, pop arsenaal met zelfs ook een streepje blues maar met veelal een LUNA jazzy insteek. Ze kunnen al zo een 18 jaar blindelings op elkaar vertrouwen en zijn zelden of nooit te betrappen op een foutje. Het was de koster die stipt om 8 uur de klokken deed luiden als startschot van wat een meer dan aangename avond zou gaan worden.

Hun opener betreft hier 'Thank You For Asking' van de Noord-Ierse singer-songwriter Foy Vance en het had al evengoed 'Thank You For Listening' kunnen zijn. Met het daaropvolgende 'Just The Two Of Us' van Bill Withers kregen we zo meteen wat soul maar verweeft Nathalie hierin uiteraard ook wat jazzy notes. Met 'It Must Be Love' van de ondertussen wat in de vergeethoek geraakte soulzanger Labri Siffre en met 'Rock With You' van de 'King of Pop' zit het volle zomerterras hier meteen under a spell.

Wat dan volgt was dan weer magistraal mooi met de million selling hit 'God Bless The Child' uit 1941 van Billie Holiday, een nummer dat ook is terug te vinden op haar autobiografische 'Lady Sing The Blues' en zelfs die horde steekmuggen konden ons toen al lang niet meer deren. In 1966 kreeg Brian Wilson een sublieme ingeving en wou eens wat anders dan hun gekende surfsound. Samen met 20 sessiemuzikanten nam hij toen het album 'Pet Sounds' op en tot ieders verbazing werd 'God Only Knows' een meesterlijke hit ook al was het in eerste instantie uitgebracht als de b-side op een single.

Van de Canadese singer-songwriter Alessia Cara bracht 'LUNA' vervolgens het zeer ontroerende 'Rooting For You' en zo werd het toch even slikken. Tijd voor Luc dan om die maagdelijke blanke strat, handcrafted by Zenn Canters, ter hand te nemen waardoor nummer als 'Blue Bayou' en niet het minst 'Dreams' van Fleetwood Mac nog mooier gingen klinken. Ik zou zeggen van eat your heart out Stevie, al was die hit uit 1976 ook wel een topper hoor.

Vervolgens werd het bij vele van de aanwezigen een kiekebisj moment wanneer 'LUNA' hun versie brachten van Chris Stapleton's prachtige 'Tennessee Whiskey'. Het betreft hier ook een cover uit 1981 van countryzanger David Allan Poe maar toegeven de versie van Chris Stapleton heeft voor wat geschiedenis gezorgd. Deze eerste set afsluiten met een 'Big Bang' deden ze dan met Edith Piaf haar 'La Vie En Rose' maar meezingen? ja, Nathalie maar daar moet je 'Frans' voor kennen ;-).

We moesten niet eens wachten tot de klokken van Webbekom terug van zich lieten spreken en zo begonnen Nathalie en Luc aan hun tweede set met het van jazz doordrongen 'Moondance' van Van Morrison. 'Faith' kennen we dan ook weer allemaal van die hit van George Michael uit 1987, wat tevens diens solodebuut betekende. Anders maar even mooi is Eva Cassidy's 'Songbird' waarna 'LUNA' de tempel van Latin jazz betraden met 'Dindi' van Antônio Carlos Jobin, eentje dat het in de geschiedenis tot Bossa Nova jazz-standard bracht.

'Love On Top' van Beyounce ging al snel aan me voorbij want het werd één en al focus voor 'I Say A Little Prayer' van de 'Queen of Soul' Aretha Franklin. Nathalie bracht die vooreerst in een bijzonder prachtige versie maar naar het einde toe werd het toch maar echte soul. Op 'Dream A Little Dream of Me' werd onder meer een chartbuster in 1968 voor Cass Elliot en de 'Mamas & The Papas' maar vanavond stonden hier in 't Stamineeke ook de 'Webbekomse Whistlers' in de spotlights.

Tijdens een van de nachtelijke escapades van 'LUNA' in de Vloanders werd er op een trouwfeestje 'Untill I Found You' gevraagd als openingsdans en ja hoor, dit mag gerust opgenomen worden in de setlist van deze 'Luistermuziek'. En plots werd er dan geen rekening meer gehouden van de buren want het was meteen ambiance op het terras met 'Everywhere' van superband 'Fleetwood Mac'. Betoverend werd zo ook die back stappers floorfiller 'Wish I Didn't Miss You' van Angie Stone uit 2001 en moeten we nu echt afscheid nemen van Nathalie en Luc?

Allée dan toch nog vlug een bisser en zo laten ze ook de buren dan maar dansen op 'Flowers' die hit van Billie Ray Cyrus zijn kopzorgen ;-). En zo namen we dan toch hier afscheid van het meesterlijk beroeren van de snaren door Luc en de met jazz getooide vocals van Nathalie...en de vervolmaaking van de loopings die het nog eens des te perfecter kwamen te maken. Toppie!